Początki waty cukrowej
Wata cukrowa jest następcą słodkich złotych pierścieni, które przygotowywali w XV wieku włoscy kucharze. Przysmak przypominał stopione szkło, a jej konsumenci to głównie arystokracja. Wytworzenie przodka waty cukrowej to bardzo trudne i czasochłonne zadanie.
Wata cukrowa w postaci jaką znamy obecnie powstała dopiero pod koniec XIX wieku. W całej historii najzabawniejsze jest to kto wymyślił urządzenie do wytwarzania waty cukrowej. Twórcy elektrycznego urządzenia wytwarzającego watę cukrową to: John Wharton producent cukierków z Nashville oraz DENTYSTA William Morrison. Teraz wiemy, że waty cukrowa w zbyt dużych ilościach jest dla dentystów utrapieniem 😉. Premiera maszyny, która przez producentów została nazwana Fairy Floss miała miejsce w Saint Louis w roku 1904. W tamtym czasie wata cukrowa sprzedawana była w pudełkach. Podobno na premierze pierwszej maszyny do waty cukrowej sprzedano ok. 70 tysięcy pudełek słodkiego przysmaku.
Ogromny wpływ na ogromną popularność waty cukrowej miał Amerykanin Thomas Patton. Postanowił słodki poczęstunek serwować na festynach, festiwalach, karnawałach i w cyrkach. Dzięki temu wata cukrowa stała się bardzo popularna, w szczególności wśród najmłodszych. Jego pomysł na dystrybucję słodkości z perspektywy czasu wydaje się być bardzo udany, ponieważ wata cukrowa na tego typu wydarzenia jest serwowana do dzisiaj.
W 1972 roku produkcja waty została w pełni zautomatyzowana i pozwoliło to na masową produkcję przysmaku.
Wata cukrowa dzisiaj
Dzisiaj również najczęściej watę cukrową spotykamy na festynach, piknikach lub w cyrku. Można również watę cukrową wynająć na urodziny, wesele lub event firmowy. Maszyny do waty są bardzo ładne i każdy może wybrać maszynę, która wpisuje się w klimat imprezy. W zależności od tego czy przyjęcie jest na dworze czy w pomieszczeniu, dobieramy odpowiednie zasilanie. Jeśli nie ma dostępu do prądu wybieramy maszynę gazową, natomiast maszynę elektryczną wybieramy kiedy urządzenie ma być ustawione w pomieszczeniu.
0 komentarzy