fbpx

Smak klasycznego słonego popcornu jest każdemu dobrze znany. Chodzimy do kina, na festyny oraz różne eventy. We wszystkich tych miejsca można spróbować po solonego popcornu. Część osób na pewno przydządzała sobie popcorn w domu, używając do tego garnka, patelni lub najprostszego sposobu, czyli mikrofalówki.

Czy próbowałeś już smakowego popcornu?

Obecnie nawet wchodząc do sklepu w poszukiwaniu przekąski na wieczorny seans, możemy zobaczyć że odmian popcornu jest naprawdę bardzo dużo. Na półkach możemy znaleźć popcorn solony, maślany, serowy czy ekologiczny (z solą himalajską). Istnieje jeszcze wiele smaków popcornu, a część z nich można z łatwość przygotować w domu. My podpowiemy wam jak przygotować najpopularniejsze smaki popcornu. Trzeba pamiętać, że przed przygotowaniem dodatków do popcornu trzeba uprażyć ziarna kukurydzy (jak to zrobić).

Popcorn karmelowy lub słony karmel

Jest to najpopularniejsza i zarazem najsmaczniejsza odmiana popcornu, ponieważ jest słodka XD. Do zrobienia karmelowego popcornu najlepiejpszy będzie gruboziarnisty cukier brązowy (oczywiście można uzyć innego cukru). Do granka wsypujemy odpowiednią ilość cukru (ilość cukru zależy od ilości popcornu), dodajemy odrobinę wody i stawiamy na ogniu. Cukier mieszamy dopóki się nie rozpuści i nie zmieni barwy na złoto brązową. Kiedy cukier się rozpuści wylewamy go na popcorn, który wcześniej uprażyliśmy. Wedle uznania popcorn można również posypać solą, wtedy uzyskamy smak słony karmel. Następnie czekamy, aż rozpuszczony cukier ostygnie na naszym popcornie i możemy delektować się chrupiącym karmelowym popcornem.

Słodki/kolorowy popcorn smakowy

Ta odmiana popcornu nie jest zbyt popularna, ale na pewno bardzo dobra. Taki popcorn przygotowujemy dokładnie tak jak karmelowy popcorn. Jedyna różnica jest taka, że zamiast gruboziarnistego cukru, w garnku musimy rozpuścić kolorowy smakowy cukier. Oczywiście przy tej wersji nie używamy soli.

Popcorn w czekoladzie

Ta wersja jest stosunkowo prosta do zrobienia. Największym wyzwaniem jest rozpuszczenie czekolady. Najlepiej połamać czekoladę na małe kawałki i włożyć ją do miski lub garnka. Następnie wlewamy wodę do drugiego garnka o średnicy mniejszej niż naczynie z czekoladą. Garnek z wodą stawiamy na ogniu, a naczynie z czekoladą kładziemy na granku, tak żeby naczynie nie dotykało gotującej się wody. Po rozpuszczeniu się czekolady polewamy nią popcorn.

Popcorn serowy

W garnku umieszczamy kilka łyżek masła, następnie dorzucamy starty parmezan. Garnek stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy nasze dodatki. Po rozpuszczeniu się masła i sera, naszą miksturę wylewamy na wcześniej przygotowany popcorn.

Do dzieła i Smacznego !

Dajcie czy wam smakowało 😉


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *