fbpx

Czy popcorn jest zdrowy?

Popcorn to jedna z najpopularniejszych słonych przekąsek na świecie, kojarzona głównie z kinem. To właśnie w tym miejscu najczęściej kupujemy popcorn. Po zakupie biletów na film, wchodzimy do strefy gastronomicznej, gdzie serwowane są prażone ziarna kukurydzy. Zapach popcornu unosi się w powietrzu od samego wejścia do kina.

Z jakich składników robi się popcorn?

Naszą przekąskę robimy tylko z trzech składników: ziarna kukurydzy, olej, sól. Tak wygląda skład tradycyjnego popcornu. XXI wiek to jednak epoka wynalazków oraz nowych doświadczeń, również kulinarnych. Obecnie jest niezliczona ilość odmian popcornu, najpopularniejsza odmiana tradycyjnej wersji to smak karmelowy lub słony karmel.

Jak się robi popcorn?

W kinie widoczne są ogromne maszyny do popcornu z dużymi garnkami, w których prażone są ziarna kukurydzy. Do garnka wlewany jest olej, który jest podgrzewany, następnie do rozgrzanego oleju wrzucamy ziarna popcornu, które zaczynają się powoli prażyć. W garnku pokrytym teflonową powłoką umieszczone jest dodatkowe zabezpieczenie przez przypaleniem/przywarciem popcornu w postaci ruchomego sytemu. Dokładnie tak samo działają nasze maszyny, które są po prostu nieco mniejsze niż w kinie.

Składniki

Kluczem do odpowiedzi na pytanie „ Czy popcorn jest zdrowy?” jest analiza poszczególnych składników, dzięki którym powstaje nasz słona przekąska.

Do produkcji korzystamy z oleju pochodzenia roślinnego, które składają się z kwasów tłuszczonych nienasyconych oraz witamin , jak wiadomo mają one korzystny wpływ na nasze zdrowie, w przeciwieństwie do innych tłuszczy. Oczywiście wszystko powinno spożywać się z umiarem. Do wyprodukowania dużego pojemnika popcornu trzeba użyć ok. 50 ml. oleju.
Do niezbędnego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędna jest sól, która uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego oraz pH ustroju. Reguluje również zawartość wody w organizmie i zapewnia odpowiednie ciśnienie krwi. Wiadomo również, że sól spożywania w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Na szczęście do popcornu dodajemy niewielką ilość soli, która na pewno nie zaszkodzi.
Popcorn, czyli prażone ziarna kukurydzy jest bogaty w błonnik, który ma pozytywne działanie na trawienie i zapobiega cukrzycy. Jest również źródłem polifenoli o działaniu przeciwutleniającym oraz manganu wspomagającego budowę kości I pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu układu nerwowego I trzustki.

Czy popcorn jest zdrowy?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno popcorn w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Prażona kukurydza, sama w sobie jest zdrowa I dostarcza wielu wartości odżywczych. Olej oraz sól w odpowiednich ilościach są niezbędne do funkcjonowania organizmu człowieka, natomiast w nadmiernych ilościach oczywiście są niezdrowe. W popcornie najbardziej niezdrowe są dodatki, czyli popcorn smakowy lub słodki będzie na pewno dużo gorszy dla naszego organizmu niż popcorn klasyczny.

Popcorn nie jest szkodliwy dla organizmu człowieka, jeśli jest spożywany z umiarem.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *